Cum să faci față emoțiilor în timpul sarcinii

08.11.2019

Poate că ai aflat de curând că esti însărcinată și din acel moment mintea ta a încept să ruleze o mie de gânduri, proiecții, temeri și sentimente contradictorii. Poți fi bucuroasă, entuziasmată dar în același timp poți experimenta un sentiment de panică la gândul că totul în viața ta se va schimba.

 Sau pur si simplu, s-ar putea ca lucrurile să se fi întâmplat prea repede pentru tine, sau când nu te mai așteptai. S-au ar putea ca această veste să ți se pară ireală, mai ales dacă o afli în primele săptămâni când corpul tău încă nu a suferit vreo schimbare fizică vizibilă.

Și mai ireal este faptul că acest moment de cumpănă se petrece într-o zi oarecare (poate ca ai treburi de rezolvat sau urmează să te vezi cu o cunoștință căreia nici nu intenționezi să îi spui).

Așa că poate dura ceva timp până cand te obișnuiești cu această idee. E foarte probabil ca în acestă perioadă mintea ta să fie atrasă în fel și fel de scenarii și fantezi despre viitor. Și dacă te observi în această situație aș vrea să realizezi că de fapt mintea este un instrument al psihicului, că aceste scenarii sunt alimentate de o emoție și că nu reprezintă realitatea pe care o vei trai.

Este foarte normal ca în perioada urmatoare să experimentezi emoții pozitive și negative în același timp. Si pentru a nu te lăsa coplesită de acest val de emoții, care să te scoată de pe linia firească a funcționării tale, primul pas pe care poți să-l faci este să-ți dai voie să stai cu tine (ai putea să anulezi unele activități pentru a-ți oferi timpul de care ai nevoie) și să te conectezi la emoțiile tale, sa le recunoști, să le manifești (poate îți vine să dansezi sau doar sa privești cerul) si să le accepți ca fiind firești.

Îți poate fi de folos ca pe perioada sarcinii sa ai un caiet (gen jurnal) unde sa notezi cum te simți și lucrurile care te-au marcat.

Ai putea apoi sa ai un dialog cu fiecare emotie in parte.

Ce rost are ea în viața ta acum? In ce fel te servește acesată emoție acum? Ce te îndeamnă să faci? În ce fel te protejează/păzește? Îți aduce energie sau iți consumă energie?

In pasul urmator iți propun ca pentru fiecare emoție să găsești o emoție corespondentă care să o echilibreze. Această asociere este unică pentru fiecare din noi și este influențată de felul în care am înscris emoțiile și asocierile de emoții din experiențele pe care le-am trăit (harta emotională). De exemplu exuberanța ar putea fi echilibrată de starea calm, de centrarea în sine sau starea de visare ar pitea fi echilibrată de observarea atentă a corpului în timp ce desfasoară o activitate.

După ce ai identificat lista corespondentă a emoțiilor care te echilibrează ai putea să le asociezi o culoare sau o nuanta a unei culori.

Emotie de baza

Emotie care echilibreaza

Culoare asociata emotiei care echilibreaza

Dacă deja ai parcurs această explorare a propriilor emoții am un CADOU pentru tine. O meditație ghidată care iti va aduce o stare de relaxare și de activare a emoțiilor pozitive.


Conecteaza-te la planul divin de creatie!
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți