Planificarea bugetului pentru bebe
Aici poți descărca gratuit baza de calcul ”Planificarea bugetului în sarcină”!
Dacă îngrijorările tale față de posibilitățile materiale încă persistă, iată 7 sfaturi extrem de utile pentru a face economii in sarcina:
- Întreabă prietenii și cunoștințele daca nu le-au rămas, de la copiii lor, articole în stare bună de care nu se mai folosesc. Acceptă de la cunoștințe și hăinuțe folosite. În cazul hăinuțelor pentru bebeluși gradul de uzura este mai redus deoarece în primul an de viață acesta crește foarte repede iar un rând de haine ajunge sa fie purtat doar câteva luni.
- Stabilește categoria de articole pe care le vei cumpăra noi si cele pe care le vei cumpăra la second hand sau le vei primii. De exemplu, puteți lua un cărucior și la mâna a doua, e cam jumătate din preț, iar cele bune sânt rezistente.
- Caută oferte si pe Facebook. Ex in grupul BEBE TODDLER MARKET mămicile postează anunțuri de vânzare a articolelor pe care nu le mai folosesc. Poți găsi si seturi de hainuțe pentru nou născuți.
- Ia in calcul că vei mai primii hăinuțe si alte lucrușoare. Fii onestă cu prietenii și rudele care te întreabă de ce ai nevoie, e inutil sa ai 3 costumase scumpe pe care copilul le poarte de 2 ori.
- Pentru început cumpără doar un pachet de scutece de unică folosință. După naștere îți vei da seama acre este măsura de scutec potrivită pentru bebelușul tău și ce tip de scutec tolerează/preferă (pot apărea iritații la anumite mărci).
- Alăptarea naturala este cea mai mare economie pe care o veți face la bugetul alocat îngrijirii copilului. În concluzie informează-te, apelează la ajutor de specialitate pentru a optimiza șansele tale de alăptare. Astfel nu va mai trebui sa cheltuiești bani cu lapte praf, biberoane, suzete si alte gadgeturi specifice hrănirii artificiale. Nici pompa nu va este necesara atâta timp cat îl hrăniți pe bebe la sân.
- Înainte de a cumpăra dă-ți voie să te asculți și să-ți dai seama daca:
- dacă acel produs corespunde unei nevoi reale a bebelușului,
- dacă dorința ta de a-l cumpăra este de fapt impulsul de a compensa o stare emoțională negativă. În acest caz întreabă-te care este cauza acelei stări negative și cum poți să o abordezi,
- dacă dorința ta de a-l cumpăra este intenția de a acoperi o lipsă percepută față de un moment din trecut. De exemplu in copilărie ți-ai dorit ca părinții să îți cumpere haine noi în timp ce ei te îmbrăcau cu cele ale fraților/surorilor mai mari.
Când iei decizii de a achiziționa un produs fără o analiza in prealabil, sub imperiul emoțiilor bugetul tău va avea de suferit.